Anne frank
Annelies Marie (Anne) Frank zo heette ze. Ze is in geboren in Duitsland in Frankfurt am Main, op 12 juni 1929. Ze was joods. Ze is bekend geworden om het dagboek waar ze in schreef in de 2de Wereld Oorlog, toen ze ondergedoken zat in het achterhuis in Amsterdam. De familie Frank (Annes ouders Otto en Edith Frank, Annes oudere zus Margot en Anne) verhuisde in 1933 van het Duitse Frankfurt am Main, waar Anne was geboren, naar Amsterdam om aan vervolging door de nazi’s te ontkomen. Margot en Anne gingen naar het Joods Lyceum toen het voor Joden verboden was om naar niet-Joodse scholen te gaan. Anne was net dertien jaar oud toen ze in. juli 1942 onderdook in een achterhuis achter het bedrijf Opekta van haar vader aan de Prinsengracht 263. De deur tussen voorhuis en achterhuis zat verstopt achter een boekenkast. In het voorhuis en in het magazijn werkte personeel, waarvan enkelen op de hoogte waren van de onderduikers.
Wonen in het achterhuis
Anne Frank woonde met haar ouders en zus in het achterhuis van juli 1942 tot augustus 1944. Daar zaten in totaal acht mensen ondergedoken: de familie Frank, Hermann, Auguste en hun zoon Peter van Pels en naderhand ook Fritz Pfeffer een Joodse tandarts. In deze jaren hield Anne een dagboek bij, waarin ze onder andere schreef over de angst van het hoofdpersonage 'Anne' tijdens het onderduiken, haar ontluikende gevoelens voor Peter, de ruzies met haar ouders en haar ambities om schrijver te worden.
De ontdekking van Anne Frank
Na meer dan twee jaar werden de onderduikers ontdekt. Ze werden op 4 augustus 1944 door de Grüne Polizei ( dat is de Duitse politie ) en Nederlandse politieagenten gearresteerd. Lange tijd werdt gedacht dat de onderduikers verraden waren, al was niet bekend door wie. In 2016 publiceerde de Anne Frank Stichting de resultaten van een nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat de onderduikers misschien bij toeval werden ontdekt. Ongeveer tussen tien uur en half elf op de warme zomerochtend van vrijdagmorgen 4 augustus 1944 stopte een Duitse auto voor de openstaande magazijndeuren van het pand aan de Prinsengracht 263.
Haar dood
Op 28 oktober 1944 vertrok een transport met 1308 vrouwen uit Birkenau naar het concentratiekamp Begren-Elsen. Waarschijnlijk maakten ook Anne en Margot daar onderdeel van uit. In februari of maart 1945 overleed Margot. Enkele dagen later overleed ook Anne, waarschijnlijk aan de gevolgen van vlektyfus . In die periode zijn naar schatting 17.000 gevangenen dood gegaan in het kamp in Bergen-Elsen. Het Rode Kruis nam destijds aan dat het 'ergens tussen 1 en 31 maart de de dood van Anne Frank moet zijn geweest. De officiële datum dat Anne Frank overleed was 31 maart 1945

Maak jouw eigen website met JouwWeb